Bekantskap

En sak jag verkligen börjat tänka på, på sista tiden. Är att man ska bekanta sig med hästen innan man sitter upp på den. Jag tycker detta är väldigt viktigt då hästen är en varelse den också. Vi ska respektera djuret precis som vi gör med vilken människa om helst. Hästen klarar sig fint utan oss. Den har inte valt att vi ska rida den. Men oftast går det till så att; människan sitter upp på hästen för att hon eller han vill. Men det är lika viktigt att tänka på hästen också!

Ju mer du bekantar dig med hästen desto bättre.



Har du aldrig träffat hästen förut tycker jag att man ska lägga ner väldigt mycket tid på att lära känna varandra. Gå en promenad, borsta, klia, prata, leka... Använd din fantasi. Både du och hästen ska ju ha kul tillsammans!

Har du haft hästen i din närhet väldigt länge kanske det räcker med en längre borstning, lite kliande där hästen tycker det är skönt och sådant som hästen trivs med. Det beror mycket på vilken relation ni redan har till varandra.



Om jag tänker efter har jag varit ganska dålig på detta... Men man lär sig efter som. Man kan aldrig vara full lärd redan från början. Man kan nog aldrig vara full lärd. Jag tror att det alltid finns med att lära.


Detta är jag och min goda vän Claras häst. Vi skulle fotografera (det är därför jag inte hade någon hjälm på mig eller passande ridkläder, men vi skrittade runt lite bara). Jag gjorde så gott jag kunde för att bekanta mig med honom innan jag satte mig upp. Jag hade gärna vilja göra det mer. Men vi hade inte så mycket tid på oss tyvärr... Fast jag tycker ändå att jag lyckades ganska bra!

Tycker ni på något annat vis? Tala mer än gärna om det. Alla har rätt att tycka olika.

Lugnet...

En tyst morgon i stallet, hästarna äter, boxarna mockas och allt är frid och fröjd..

Lugnet...







Innan stormen...









Det är vi!



Njutningspose

Det är så kul att klia hästarna och se hur mycket dom uppskattar det. Speciellt nu på sommaren. Jag skulle kunna stå i evigheter och klia om jag bara orkade... Listis "njutningspose" är lite udda dock ;) Först putar han lite med överläppen som nästan alla andra pollar gör. Men sedan gapar han. Och stort kan han gapa! Han gjorde det inte nu men han kan tydligen göra det. Berättade han ägare Ulrika. Himlans sött enligt mig...




Lilla loppan

Nu ska jag börja rida ut lite grann på islandshästen Loppan. Hennes riktiga namn är Pocadiz... Men det är det ingen som kallar henne för. Loppans matte är gravid och hon rider inte hennes just nu. Så nu ska jag börja rida henne lite smått. Jag red henne för första gången igår. Vi red ut en sväng. Jag, Loppan, Yrla och Isabella. Åh herre gud vad kul det var! Det var så länge sedan jag red ut på "riktigt". Ändå tog vi den kortaste rundan av alla men det var så kuuul! Listi är så het att man knappt kan galoppera på honom i grupp. Men med Loppan kan man galoppa minsann! Gud vad kul det var. Och det tyckte hon med kan jag lova. Hon uppskattar så mycket att få komma ut <3 Längtar tills jag får rida henne igen...




En regnig dag i stallet, fast inte idag...

Jag tänkte berätta lite om hur det var i stallet i tisdags när det regnade här. Och åskade dessutom... :P
När jag klev ut genom dörren var det bara några dystra moln på himlen. Men inte en enda droppe var i luften. När jag kom till stallet tog det inte lång tid innan det började regna. Och öste gjorde det! Sedan börja de åska, och det var inte särskilt kul. Fast liiite mysigt ändå. Jag hade bara linne på mig (ridkläder och allt det där också såklart). Men jag fick låna en regnjacka av mycket snälla Ulrika.

Passade på att ta lite bilder så ni skulle få se:



Efter ett litet tag slutade det regna. Då blev jag och Yrla glada! :)




Ja, och här är vi... ;)



Tiding morgon!

Nu ska jag sticka iväg till mitt älskade sommarjobb! Haha älskar att känna lukten av stall på morgonen! Men först lite frukost...





Tummen upp för sommar jobb i stallet



Gääääsp

Åh, det är alltid lika kul att fånga gäspningar på bild! Jag stod och fipplade lite med kameran och slänger en blick på Listi som står bakom mig, lite lagom trött efter ett ridpass. Och så sträcker han ut tungan och gäspar världens gäsp :P Haha! Och jag tänkte för mig själv; Tusan!! Det skulle jag fått med på bild... Som jag alltid tänker när jag missar något bra. Men... Då gäspar han igen... och igen! Så då fick jag ganska många bilder när han gäspade ändå :)


Åh, tycker det är så himla sött när dom gäspar :}

Felen på finn fem fel

Håll musen över bilden för att se felen! Den som gissade rätt först var Josefin :)




Onsdagens ridpass

Hejsan! Nu sitter jag här och har precis fört över en massa bilder från kameran in i datorn. Jag har mycket att visa! :)... I förrgår red jag Listi barbacka på paddocken. Det blev egentligen inte mycket till ridpass. Vi hann inte rida länge alls, för det skulle hållas en lektion och då ville jag inte vara i vägen. I alla fall. "Ridpasset" gick väl så där. Inge vidare bra faktiskt. Jag vill observera att jag inte försöker få honom i form utan tränar mest gångarterna. Trav till tölt, tölt till trav, lite skänkelvikningar och så där...



Jag är en sådan som i stort sätt alltid rider med långa tyglar... Men det går ibland inte så bra. Beror mycket vilket humör han är på. I onsdags blev det väldigt mycket "lallande" från hans sida och jag har för lite kunskap för att få honom att trava/tölta rent på långa tyglar då... Men jag försöker i alla fall att köra lite både och. Men på den här bilden ser det ut som att jag fullkomligen drar honom i munnen vilket jag faktiskt inte gör. Han har oftast munnen lite öppen även om man har hängade tyglar. So you know....

Min vackra Isabella






Vist är hon fin ? :D


En liten dressyr mästare!

Haha är dem inte underbart duktiga? Det är inte så lätt att få en häst att gå fin när man bara är sex år och skänklarna inte ens når nedanför padden... Men har har vi en som lyckas... Lucas byström 6 år på Bruks Nordsvevnsken Isabella 12 år! :P











Lucas 6 år skrittar och travar helt själv, kärlek ♥


No update today...

Idag blir det ingen uppdatering från min sida. Jag kommer vara borta hela dagen och jag har tyvärr inte hunnit fixa några tidsinställda inlägg :( Jag lämnar över uppdateringen till Yrla idag helt enkelt... Men hörni, jag har massor med bilder och inlägg på g som kommer upp inom kort :)


Haha... Fail!

Dagens ridpass

Hej hej, nu är det tags för mitt första "dagens rispass" här på bloggen. Det var ju ett tag sedan jag red Isabella eftersom jag har varit borta, så hon var lite sprallig och ofucuserad. Men hon var duktig ändå. Lite dragig i munnen då och då. Men med ranke på att det var första gången på en fem dagar så är hon förlåten. Jag fick nyss höra att hon slagits på liv och död med en annan häst i hagen som heter Furia, Så jag måste stick och kolla så hon mår bra nu!









Vad tycker ni? vill ni se mer ridpass?


Finn fem fel

Vi kör en till finn fem fel i brist på annat... Den som gissar rätt först får en länk :)

Den rätta bilden:



Hitta felen bilden:



Första sommarjobbsdagen

Hej på er! Idag var det första gången i år som jag jobbade i stallet. Sommarjobb lite bättre förklarat ;) Det är ganska lugnt, inte så väldans mycket som ska fixas. Inte om jämför med förra sommaren i alla fall. Då var det fullt upp från åtta till tolv. Nu jobbar vi till senast 11. Himla kul sommarjobb jag har måste jag säga :) Väldigt mysigt att vara stallet och göra allt som ska ska fixas.


Idag ska jag rida Listi på paddocken. Ska bli riktigt kul, då det var ett tag sedan nu. Jag ska nog rida barbacka... Ja, så får det bli. Han är så himla rolig att rida barbacka på. Dessutom väldigt behaglig. Man sitter där man sitter och skumpar inte runt en massa. En stor fördel med islandshästar faktiskt :P Ska se om jag lyckas få med mig några bilder hem...

Ah! kommer inte på nån rubrik!!!

Hej hej, har precis kommit hem från en eftermiddag i stallet, sommar jobb ni vet ;) riktigt nice!  Och om en liten stund så ska jag åka och rida på Isabella, Min lillebror ska också få rida lite. Han skulle egentligen få rida i går men det började ju åska så det gick inte. Ni ska självklart få se både när jag och lucas rider, Jag är faktiskt otroligt imponerad av Lucas  som klarar av att rida en stor bruks nordsvensk.  Men nu ska jag sticka iväg till mammas jobb och sedan hämta Lucas på fritids.




God natt

God natt alla ♥

(haha failad bild :P )

MVH: yrla, Isabella och Bailyes

Isabella!

Nu har jag varit i stallet och busat/lekt med min häst.  Det var jätte mysigt och hon var på perfekt bus humör. Vi sprang, lekte med jackan, kliade på varan, myste med varan m.m. Det vart ju ingen ridning tack vare det "fina" vädret. Usch det åskade och regnade. Inte kul! Det är ju tur att vi hade det mysigt ändå. Och stackars Isabella som inte tycker om när det regnar var jätte duktig och höll sig lugn.  Idag fick även Isabella en ny padd till sin sadel, en jätte fin grönt padd. jag brukar ju ha ljusgrönt på henne men nu mer får det bli vanlig grön för det passade henne fin fint :) Hon fick även stig byglar i samma gröna färg och en piska lika så :) Super fint, nu ska jag bara hitta en tröja till mig som är i samma färg så blir det super snyggt :D Efter denna långa helg utan Isabella så var det skönt att få återförenas med henne igen ♥




Hej hopp!

Nu är vi hemma, och kan därför börja blogga som vanligt igen. Hoppas dom tidsinställda inläggen blev omtyckta. Vi ville inte att bloggen skulle stå tom så länge när vi precis startat den. Vi såg på statistiken att den inte gått nedåt i alla fall. Vilket är jätte roligt! Idag blir uppdateringen dock inte den bästa. Vi är ganska trötta efter resan men ska i alla fall självklart sticka till stallet och hälsa på våra pollar som vi saknat så. Efter det blir det säkerligen något inlägg. När vi samlat på oss lite bilder och annat skoj. Så håll ut :) Det kommer!




Mycket pussvänlig!

Listi har en mycket pussvänlig mule vill jag tala om. Det är faktiskt otroligt mysigt att pussa på honom. Han står så lugnt och tittar med sina stora oskyldiga ögon. Och man får pussa och mysa så mycket man vill. Gud han är så söt Listi. Sätter man sig ner och tittar upp mot honom ser han så söt ut att man avlider. Jag gör det i alla fall. Och då kan man bara inte låta bli att pussa honom ännu mer!








PUSS!




Picknick i skogen

Haha, hittade några gammla bilder, eller ja gammla och gammla... Men dem väckte lite minnen i alla fall :) Vist är dem söta? Jag på Isabella. Tilde på Eves foderhäst Mumz. Mamma på Bailyes.

Alla letar efter godiset i min hand.



Misslyckade headerbilder

Dagen vi skulle fota bilder till headern hade min fjärrutlösare till kameran självklart dött... Så himla typiskt! :P Så vi fick köra på den vanliga självutlösaren på tio sekunder istället. Det var inte det lättaste kan jag säga. Bilden på Isabella, Yrla och mig var nog den svåraste utmaningen utan fjärrutlösare. För att Isabella skulle få fram öronen kastade Yrla stenar i gräsmattan så hon skulle se lite intresserad ut ;) Men lättare sagt än gjort. Hon var ju tvungen att kasta stenarna i precis rätt sekund, plus att hon skulle lyckas "se normal ut" dessutom. Och när det funkade såg jag ut som en mupp istället. Haha! Kul var det i alla fall. Och testbilderna jag tog då inte Yrla var beredd är så himla söta. Minst sagt ♥




Älskade mamma

Jag är så glad över att min mamma hänger med och rider med mig, det är det inte alla som gör! Ganska ovanligt faktiskt! Och jag är så jätte glad och stolt över att min mamma sätter sig på Bailyes och hänger med mig och rider. Ingen har en bättre mamma en jag ♥




Raggsockan

Abba som liten raggsocka.

S ö ö t !

Sötast i världen

Är det inte sötast i världen att kolla på när Pelle och Bailyes ska tömköra nere i paddocken.. Sötast!!! Pelle verkligen pratar med Bailyes som om att han var en människa. Han säger "nu måste du sakta ner gubben"  "nu måste du hjälpa till lite" "du är bra sugen på en morot va?" "ska vi duscha dig lite?" " Kom nu gubben" Så sött! Dem är verkligen gulligast på jorden.. Söta!!!






Abba, då och nu

Då:



Nu:

Vist är det stor skillnad på min fina tjej? En helt annan häst... Hon kommer bli så vacker. Kan inte bärga mig själv till att få se henne. Se henne på riktigt. Sist jag såg henne såg hon ut som världens sötaste lilla raggsocka ♥ Nu är hon på väg att bli en ståtlig vacker kvinna. Hon är dessutom inte lika tjock längre ;) Hon är smalare nu än på båda bilderna, då hon har tränats flitigt dom senaste månaderna. Men visst är hon snygg redan nu?


Solist

Här och nu vill jag berätta för er om en underbar kille, eller ja en stilig herre snarare. En gammal gubbe på 24 år. Raras och sötast i världen. Och brukas frussta djupt och gå sakta mot grinden när man kommer för att hämta honom till frukosten, han brukar lägga sin mule mot min axel och gnägga när jag kommer. Efter Isabella är han helt klart den bästa hästen i stallet och kommer alltid vara det. Han är gammal och klok men ändå busig och pigg. Bara helt bäst..




Den lilla dressyr ryttaren..

Ja, vad kan man säga. En liten spegelbild av mig och en blivande dressyrryttare!!! Lucas lilla ridpass på emil.

Lilla Lucas på lilla Emil.

Visste ni att?....

Visste ni att hästen har de största ögonen av landlevande däggdjur?

Dessutom dom vackraste. Helt klart.


Saknar!!

Hej hopp gummi...äsch det va inget... Asså det är sjuuuukt vad jag saknar min häst! Hur kan jag överleva utan henne..Jag fattar inte. Suck jag önskar att ju kunde ta med mig henne. Tänk vad kul vi skulle ha. Det är så typiskt att man kan spendera varenda dag med dem men så fort man åker bort i den dag...en dag! Så längtar man efter dem.. Åh! mitt lilla hjärta ♥




hopp kung!

Visste ni att lilla dressyr mästaren Bailyes är en riktig hopp kung? Skit duktig är han :D Jag hoppade en del med honom förr men jag menar, jag tappade lusten lite... Så går det om man sätter en dressyr ryttare på en hopp bana :P Haha! Men det är faktiskt kul att hoppa på honom ibland och han är så duktig. Om hindren är tillräckligt höga, är dem för låga så höjer han bara travstegen men inte tillräckligt, så då river han. Han kan bara hoppa hinder som är för höga för att trava över. Men tillbaka till det viktiga: han är jätte duktig och jag är faktiskt lite imponerad över att jag vågade hoppa..



Två meter över hindret men duktig endå :D


Hästig spegel

Den här mycket fina spegeln har jag fått av min farmor och farfar. Det är en blind man som gjort den. Väldigt imponerande enligt mig. Det är mycket fint arbete och jätte fina detaljer. Otroligt vacker tycker jag, och tung! :P


Håller ni inte med?


Minnen

Hej alla, när ni läser detta är jag förmodligen på väg ner till Lövudden utställning. Men bara lugna vi har fixat tidsinställda inlägg.  Så vi får hoppas att det ni inte  blir att för trökigt för er :) Men jag kommer hem på tisdag vid tolv. Så då kommer det massa inlägg :D

Här kommer en söt och fin bild på första gången jag rider bailyes ♥

Kärlek från första början..


Min vägvisare...

Visste ni att min förra häst var en islandshäst? Det trodde ni inte va? Han hette Veigur och var den sötaste och finaste islandshästen som vandrat på jorden. Och snällast i världen var han också! Min lilla gulle plutt.  Men han miste jag för ett år sedan. Han var min ögonsten och min bästa vän. Men han var ju inte min... Han skulle åka iväg till sin  gamla ägare. Och jag var bara halvfoder och hade egentligen hela tiden vetat vad som skulle hända, jag visste att han skulle åka till baka, men jag ville ha honom ändå. Förut för ca 2 år sedan så såg jag honom ute i en hage, han låg på ryggen i snön och kunde inte komma ut. Jag sprang iväg till Ulrika och sa det och hon frågade mig om det var en fläckig häst. Ja, sa jag och hon sa att vi måste skynda oss och att hon behövde min hjälp.

Han hade kolik och kunde inte komma upp ur snön. Vi fick tillsammans hjälpa honom. Tillslut lyckades vi och hon skulle springa iväg och fixa en box full med halm åt honom. För det var för farlig om han skulle falla i snön igen, efter som det nu också hade börja snöa. Hon gav mig grimskaftet och jag kollade på henne en sekund innan jag tog det. Det hoppade av lycka i mig. Jag fick hålla i en häst. En häst som inte var från ridskolan! En privat häst på ett privat stall! Det var helt unikt för mig. Och sen dess, från den sekund jag fick hålla honom i grimskaftet höll vi ihop :) Det började med att jag borstade honom och sen en dag kanske efter ett halv år som häst skötare, frågade Ulli om jag ville bli fodervärd! Och gissa om jag vart lycklig.

Veigur betyder vägvisare på isländska. Och det var han, min vägvisare. Min vägvisare in i hästvärlden...

Tagna med mobil..





Hiss!

Något jag faktiskt tycker är riktigt snyggt är Jodphurridbyxor. En stor hiss enligt mig. Jag tror säkert att det är många som inte gillar dom, så därför vill jag höra just din åsikt! :) Alla tycker olika, och jag tycker så här. Vill jätte gärna inskaffa mig ett par av dessa... Dock är dom ganska dyra. Men men... Dock var det här helskodda, och jag föredarar faktiskt icke helskodda mer. Kanske köper jag sådanna istället. Flera hundrirngar billigare var dom i alla fall.

Dessa finns att köpa på Hööks:



Inget ridande idag


Det blir inget ridande idag. Det är så mycket som ska fixas innan vi ska åka iväg. Om det är någon som har missat det så ska jag och Yrla iväg på hundutställning i fyra dagar med hennes mamma och syskon. Men det blir uppdatering här i alla fall. Jag och Yrla har förberett tidsinställda inlägg till er. Så bloggen kommer uppdateras fast vi är borta :) Det är mycket som ska fixas nu innan vi åker så det blir nog inte så många inlägg idag, men vi gör vårt bästa. Kram på er så hörs vi snart igen!

Gissa om jag vart glad!

Gissa om jag vart glad?! tack gotlandsponnysanarna!


"dagens ekipage" idag är Yrla och hennes Nordsvenk Isabella !
tycker att dom är så sjuuukt fina tillsammans, och dom är riktigt duktiga också.
dom har kämpat massor, och dom är påväg mot toppen. jag är säker på att dom kommer komma riktigt långt tillsammans :)
eftersom att hennes hästblogg är ganska nystartad så har jag inte följt henne så länge.
tycker att ni ska kika in på hennes bloggar, och lämna massa kommentarer !




kom ihåg att ni fortfarande kan "anmäla" er till dagens ekipage, kommer ju lägga upp bild på det nästan varje dag :)

Älskar er ♥


När jag hämtar min häst

Hej, har en liten fundering. Hur gör ni när ni hämtar era hästar i hagen? Jag har alltid haft en häst som har varit otroligt skygg i hagen. Fast inte nu då..Men förr, för inte så lång tid sen så var hon det. Men vi lärde oss ett sätt. Som vi alltid gör. Ett sätt som får henne att känna igen mig, För när vi hälsar på varan på det sättet då vet hon att det är tryggt och att ingen kommer skada henne, Vårat speciella sätt som är väldigt viktigt. I alla fall för oss. Och nu tänker  vi dela med oss om den.

Okej tänk så här.. När jag och Isabella ska träffas i en hage då så får vi först ögon kontakt på nått vis, jag söker inte henne blick men våra ögon träffar varandra ändå. Men jag tänker ändå på att inte kolla henne djupt i ögonen för jag vill inte värka som något hot!  Men sedan går vi som ett halvt varv runt varandra och möts på mitten.. haha ska rita en bild också så ni fattar.

Men vi går ett halvt varav om varandra och träffas på mitt där vi hälsar.

Fattar ni? vi börjar på varsin sida vi går ett varv om varandra och träffas på mitten. Där vi träffas och jag ger henne en morot. Sätter på henne grimman och kliar henne lite i pannan, Sen följer hon glatt med mig tillbaka till stallet. haha förstod ni?

Hon vet att det är jag ♥

Funderingar...

...Visst, det är inte med ett leende på läpparna jag säger att Abba skulle varit här nu. Men faktiskt. Jag kommer ju få henne snart i alla fall. Och det klart att jag verkligen skulle vilja ha henne här hos mig. Precis just nu! Allt var ju planerat och klart. Men jag tror väldigt starkt på att allt har en mening. Och det var väl en mening med det här också. Nu vet jag ju med säkerhet att hon verkligen kommer vara redo när hon kommer hit till mig. Och varför klaga när jag faktiskt får henne? Jag får henne. Min kärlek som jag velat ha i över fyra år nu. Så varför deppa över att det tar någon vecka mer när vi faktiskt har hela livet framför oss. Abba och jag.




Hööks katalogen - Höst/Vinter 2011



Fick hem den på posten för några dagar sedan... Tycker dom hade mycket fint! :) Något jag garanterat ska köpa är den grå stickade tröjan och dom marinblåa strumporna. Ä l s k a r  marinblått! Tänker ha det mycket på Abba. Jag tycker det är riktigt snyggt på vita hästar. Och ett stort plus till framsidan. Väldigt väldigt snygg. Helt klart finaste framsidan av alla jag sätt :)

Hiss/Diss


Centrerad ridning!!! En stor his till centrarad ridning och akademisk ridning, Det är vad min rid instruktör Ulrika Fröding har lärt mig från första början jag satte mig en en häst, tack! Så här skriver hon på sin blogg!

Centrerad Ridning –Sally Swift ”Ett med hästen”

-är ett nytt sätt att förklara ridningens gamla klassiska principer.
-besvarar frågan HUR? när ridinstruktören säger VAD du ska göra för att
kommunicera med din häst.

De flesta av oss har fastnat i omedvetna vanor och vet bara ”det vanliga” sättet att göra en rörelse på. CR gör dig medveten om din kropp och dess potential, du kommer att upptäcka en inre balans, kontroll och koordination.
Det får din häst reagera med större balans, hållning och rörelse framåt.

 

Akademisk ridning:

-kan man säga är Centrerad ridning för hästen.

Här jobbar du för att få balans och styrka i hästen. Man arbetar enligt de gamla principerna att hästen skall jobbas smidig och stark genom bäriget, vilket också gör att hästen håller mycket längre.
Man vill ha en häst som ”dansar”, den skall röra sej lätt och smidigt i alla skolor med egen bärighet.
Man börjar därför med att lära hästen samling –men inte genom att dra ihop den framifrån och ”sparka på” bakifrån, utan genom att rida de olika skolorna i ett tempo som gör att hästen måste sätta under sej och jobba med bärighet.

Enligt det här sättet att tänka blir då en ökad tölt, trav eller galopp ett av de svårare momenten eftersom man vill att hästen ska kunna göra det med full bärighet.
(Det är alltså inte det samma sak som att kunna göra det med lösa tyglar, utan hästen skall göra det med vinklat bäcken och i balans med bakdelen under sig.)
Resultatet av det här sättet att rida är en underbart bärig, och lyhörd häst som avslappnat och utan stress kan utföra skolorna med styrka och balans.
Ett ekipage i harmoni helt enkelt. Dessutom är det fantastiskt roligt!!!


Usch jag tycker verkligen inte om detta träns från hööks! Jätte fult att det är platt överallt och jag som älskar rundsydda träns, och sen bara avskyr jag karbinhakarna som man sätter fast tyglarna med! Usch!!

 

 


Några saker om Isabella


* Hon har en virvel på ena frambenet.

*hon gillar inte bröd

*banan är hennes favo godis

* hon ÄLSKAR föl och andra små hästar.

* hon är ett riktigt vatten djur och försöker bada i badkaret där dem dricker.

*så här ser hennes pappa ut:


* Så här ser hennes mamma ut


Gårdagen i stallet

Igår red jag Listi och Yrla Baileys i paddocken. Det gick inte speciellt bra... Båda var üper pigga och Listi ville bara busa. Fast det ville inte jag. Försökte ställa mig frågan varför? han gjorde så och inte bli arg på honom. Men i stundens hetta funkade det inte så bra. Det är inte förrän nu jag förstod att han säkerligen bara ville busa och göra sig av med lite överskottsenergi. Han förlåter mig hoppas jag. Det är ju faktiskt en dag i dag också. Kanske blir det till att leka lite? :) Ja jag tror det får bli så..

Några bilder från gårdagen:



Mot stallet!

Nu åker jag till stallet och jobbar, vi ses senare när jag kommit hem!




Felen från "Finn fem fel"

Håll musen över bilden för att se felen.

Av dom som gissade rätt vann Gotlandsponnysarna! :)


Innehållet i paketet

Tajm to open the paket... Eller plastet kanske vi kan kalla det i detta fall...



Tro mig, det var inte det lättaste ;)

Okej, jag lyckades få upp det.... ;)


En NH stick...



Ohoj, det var mer...



En longeringslina....



...och en repgrimma :D


Toppen braiga grejer tills Abba kommer!
Tror inte ni visste att jag faktiskt är väldigt intresserad av horsemanship, vänskap och förståelse med hästarna samt centrerad ridning. Dessa intressen har nyligen kommit fram och jag inte några större erfarenheter av dessa än. Jag har alltid varit så fascinerad av Norah Kloeh (och många andra otroligt duktiga hästfolk). Men det inte fören nu som jag tar tag i detta på riktigt. Tyckte det var dags nu när Abba kommer... Jag pluggar på som tusan och läser texter efter texter på internet. Jag har också beställt hem en bok som kom tidigare i veckan som jag tänkte visa er :) Tycker detta är riktigt roligt, och vill verkligen att jag och Abba ska bli så bra kompisar som möjligt. Samt att vi ska kunna förstå varandra, och det viktigaste... Ha roligt! Ser otroligt mycket fram emot detta!



Ett paket kommer lastat

Pust! Efter en lång dag sitter jag äntligen här i lugn och ro och kan äntligen uppdatera er lite :) Fick ett brev på posten tidigare idag som nu är upphämtat. Blev riktigt glad att det äntligen kommit och innehållet var minst lika bra! :D Som ni ser är varan/varorna (?) från naturhunden.se. Kanske ni kan gissa vad det är? Hehe. Ska visa er snart i alla fall. Måste bara redigera bilderna.




S O M M A R J O B B

Hej alla glad,  Idag på förmiddagen har jag inte kunnat uppdatera något för jag var och sommarjobbat i stallet.  Det var otroligt skönt att känna doften av stall på morgonen ska jag säga, fast ska jag vara helt ärlig så gör jag det varenda morgon för stallet ligger precis utanför vårat staket, Så vi bor staket granne med en häst som heter sigge. Han är ny kastrerad och därför har han inte riktigt fått bort alla hormoner än kan man säga ^^ så han brukar ha sin små shower för oss.  När jag kom till stallet vid halv nio så började jag med att mocka åt ullis hästar, Avante pichatshu,  solist och Listi. Sedan skulle jag ta in dem och låta dem vila från sommarbetet ett tag, Medan så fixade jag deras kraftfoder. Efter det så kom Ulli och undrade om jag ville se när pelle ( hans riktiga ägare) skulle tömköra Bailyes lite i padocken, Och det var klart jag vill det!

Pelle är ullis pappa och är så söt när han tar hand om Bailyes, pratar med honom, visar för honom och det finns inget bättre par en dem två! Så gulligt. Pelle pratar alltid med Bailyes som om att han var en människa och förklara för honom och det är nog det finaste jag sett ♥ Man blir så glad utav att se dem.  Efter en fin uppvisning av Pelle och Bailyes som endast tömkört en enda gång tillsammans så var det dags att bege sig upp till stallet ingen. Upp till  Loppans bajs!

Japp det är sant, mer mockande. Hela Loppans hage skulle mockas ut, men det var inte lika jobbigt som det låter :)  Efter det var det inte så mycket mer, bara fylla på vatten och städa efter sig :) Det är inte så mycket att göra på sommaren men det är så kul ändå :)









Min lilla prins ♥



Flickorna på Svanby


En liten serie jag gjorde förut. Tycker den är värd att visa ;) Haha...


I love vinterpäls

Jag vet inte om det bara är jag som fullkomligt älskar när hästarna har sin vinterpäls. Vist finns det nackdelar, dom fäller ju så in i norden. Men jag tycker det är så himla gulligt! Åh, dom är så grymt söta när dom ser ut som små lurvtussar (och annars också såklart). Jag kan också tala om att Yrla tycker raka motsatsen ;) Hehe! Hon gillar korthåriga blanka hästar framför dessa lurvtussar. Visst tycker jag också korthåriga blanka hästar är otroligt vackra. Mycket vackrare än långhåriga. Men dom är ju så jäkla söta när dom har sin vinterpäls. Ja, helt klart tumme upp för det.

Någon annan som tycker som jag?




Godmorgon alla hästälskare!




Att leda sin häst

Många tror att leda en häst, det är väl ingen konst i sig?  Men att leda en häst på rätt sätt är viktigt både för säkerheten, tilltro och  ledarskap. När jag går med min häst vill inte jag att den ska leda mig, jag vill inte att den ska springa över  mig och jag vill att den ska känna sig trygg. Och hur gör jag nu den på bästa sätt? Det är frågan. Nu kommer jag visa tre exempel. Dem två första är helt fel och den sista är rätt :)



Ett stort fel som ofta händer i häst världen båda hos äldre och yngre är att man låter hästen gå bakom sig själv.  På bilden under mig ser man hästen stå i ett spänd läge med öronen bakåt (inte för att lyssna för missnöje)  hästen håller även huvudet högt och tvekar inte att springa över människan framför om det skulle behövas.  Fram för allt så ser du överhuvudtaget inte hästens huvud. Om den är rädd, sur eller avslappnad. Det ska man alltid hålla koll på :)  Plus att när ni går så går hästen och leder fram dig, Även om du inte märker det så går den bakom och nästan "puttar" dig framåt utan att nudda dig.




Här ser ni att hästen går precis framför dig. Vilket leder till att hästen känner sig osäker, spänd och har full uppmärksamhet på hur du agerar. Hästen vill helst backa tillbaka till en trygg position igen. Och om hästen nu skulle dra iväg för att hon/han vart rädd för nått, har du inte en chans att hålla i honom/henne.




Om du står vid hästens huvud så står du i en perfekt position :) hästen känner sig säker, öronen fram men med ett lugnt fallande huvud och hon/han känner sig trygg. Om ni kollar upp på dem andrar bilderna så ser ni en tydlig förändring på hästen. Och du ser hela tiden hästens huvud och vad den tänker. När du står i den här positionen så är hästen fokuserad på dig och framåt, Hon/han kommer följa dig dit du vill. :)





Du är min prinsessa

ja, vad kan man säga? jag älskar henne.




Dagens ridpass

Hej hopp, Idag körde jag igenom Isabella i padocken, Dock vart det inga rid bilder p.g.a att det är svårt att ta kort när man rider :P hehe så det blev bara att kort på oss tillsammans, Idag provade jag även en variation på "fisknäts-fläta" på Isabella, Väldigt fint faktiskt. Men man får sådan kramp i fingrarna så ni anar inte!!!  Haha har lite stressigt just nu för ska iväg och bada med Tilde.




Min alldeles egna häst ♥

Såg att jag fått ett mail av faster Annelie. Det innehöll fin text och tre jätte fina bilder på Abba. Dom är tagna för ett par veckor sedan då hon släpptes med sina nya kompisar på träningsstället. Det värmde riktigt i hjärtat att få se dem här bilderna. Se hur stor och fin hon har blivit... Och tänkt att hon är min. Min alldeles egna häst. Gud vill bara gråta av lycka när jag ser bilderna. Tänk vad kul vi kommer ha tillsammans. Jag kommer göra att för henne. Jag kommer ge henne mitt hjärta







Finn fem fel

Rätt bild:


Hitta felen bild:

Min första "finn fem fel" ;) Hihi... Av alla som svarar rätt lottar jag ut en vinnare och den får en länk.
Så go go go!!


Uteritt

Idag red jag ut på islandshästen Listi tillsammans med en mycket trevlig kvinna vid namn Zara. Hon rider Baileys som Yrla rider på halvtid. Hursom... Vi red ut "korta rundan" idag, som vi brukar kalla den. Det gick mycket bra! :) Jag rider Listi just nu tills Abba kommer. Listi är islands-valack och en mycket bra läromästare. En härlig häst med ett stort hjärta Jag är säker på att ni kommer få se mer av honom här i bloggen.







Spö??

PONNYSANNING SKRIVER JUST NU:


Tänkte bara ge mina läsare en liten tankeställare. Ni ryttare som ofta har ett spö när ni rider, tänk ett steg längre. Varför behöver du spöt? Varför vill hästen inte gå framåt? Tycker du att den inte gör som du vill? Kanske den har ont? Måste den gå som på räls hela tiden? Har faktiskt slutat använda spö nu på varje ridpass när jag fick ett mail av en läsare där det stod detta:

Hästar är det enda djuret på jorden man har tillåtelse att slå..



Vet inte om jag kan hålla med? Jag menar jag har absolut inget problem med piskor, Och jag tycker att rida med pisk är ett självklart val! Inte för att spöa upp hästarna utan för att ha en hjälpa. Och visa, leda hästarna så att man kan ha det kul tillsammans. Och jag vet inte hur ni tänker men.. Jag tänker så här.. Hur beter sig hästarna mot varandra? Blir dem läss på varandra så spöar dem upp varandra riktigt ordentligt. Och särskilt viktigt tycker jag det är med ung hästar. Dem ligger ofta lågt i rank, Så då har ju dem inget i mot att i alla fall få vara högre i rank än sin "ägare, människa". Vilket ofta leder till att dem kan sparka mot en, eller bitas eller visa sig "muppig" för att visa att dem vill vara högre rank. Så vid tecken på sådana beteenden skulle vilken häst som helst läxa upp ung hästen, Varför ska då inte vi göra det? Dem ska väl inte så bete sig hur som helst mot oss? Men missförstå mig inte nu att man ska spöa upp små unghästar vid varenda fel ^^ Jag ville bara säga..

Vad tror ni att flockledaren skulle göra med den lilla unghästen om den hade travat fram och muppat sig och börjat sparka? Den skulle då få veta att den lever... Det kan jag säga. Men jag är i mot att man slår sin häst så den får ont. Men som i en häst flock, man måst sätta varandra på plats. Annars sätter någon dig på plats..

Viktigast är att man har det mysigt :) ♥

Men det är bara min åsikt, man får tycka vad man vill.

S O M M A R J O B B

Hejsan alla häst älskare! Tänkte bara slänga in ett kort inlägg innan jag går och sover.  På onsdag kommer jag börja sommarjobba igen! Senast jag gjorde det var i våras nån gång, Och nu är det dags ingen, kul ska det bli också! Jag har inte direkt några "färska" bilder från jobbet i stallet men här kommer några ifrån i vintras, Jag kommer självklart ta med mig kameran på onsdag morgon, Det vart inget rida idag för tiden försvann och regnet öste ner! Så typiskt jag som ville bjuda på lite bilder... Men ni får vänta tills i morgon. Här är bilderna från i vintras :)










Min häst, mitt bett

Hej hej, jag hade tänkt att ta en sak nu på en gång innan jag börjar blogga.. Det finns några stycken som stör sig på att jag rider dressyr med stångbett, och tycker det är fusk eller elakt mot hästen, Eler så tycker dem helt enkelt inte att det är dressyr när man rider med stång... MEN (haha) nu tycker jag så här.. Eftersom jag själv rider med stång på båda min pollar så förstår jag även dem andra som gör det, Om man inte utnytjar sitt stångbet tpå fel sätt så är det ju en självklarhet OM man har problem med en stark häst som sticker. Och jag kan helt ärligt säga att jag tar knappt någonsting i Isabellas mun! Men jag har stång för säkerheten..Min häst är stark och kan sticka med mig på ryggen och det vill jag INTE riskera! Bailyes behöver jag fortfarande ibland ta i munnen men jag kämpar mot att inte behöva det. Så JA ni hörde helt rätt, JAG tycker det är helt okej att andvända stångbett i dressyren OM man inte utnytjar dem, Och vissa tycker att man smiter undan problemet, Men om jag låter min häst ha övertaget och få sticka med mig när jag vill... Då kommer problemet öka, Man behöver få stopp på problemet utan att utnytja bettet. Och det gör jag absolut inte! Så jag ville bara säga det nu innan jag börjar blogg på riktigt så ni inte behöver störa er på det.  Alla har sina åsikter och det här är min: "Man får rida med stång bett i dressyr om man inte utnytjar den på fel sätt" Några frågor eller nått jag ska förklara? Säg bara till.







Hej på er!

hej på er,  Jag och evelin kommer lite senare göra presentations inlägg, om nån dag ^^ Men tänkte ändå skriva lite kort om mig.

Jag heter yrla byström, och har även en annan aktiv blogg " yrlaslya " . Jag tränar flitigt dressyr med min Bruksnordsvensk men tränar även med en tinker/pinto som jag rider åt en annan kvinna som heter Ulrika fröding, Hon är även min ridinstruktör.  Min Nordsvensk heter Isabella och är linfux, eller finfux som jag brukar kalla det ^^ Och min tinker är så klart skäck, Han heter Bailyes.  Och även fast inte Bailyes är min egna ligger han precis lika varmt om hjärtat.  Förutom dressyr tycker jag det är kul med lite horsemanship och hästens tänkande. Samt att lära dem lite trick, För jag tror att man kommer närmare varandra när man lär sig tillsammans. Och med åren har mitt tänkande löna sig, för i början när jag skaffade Isabella så var hon helt hopplös, stack från mig, var elak, rymde. Allt! Och nu är hon min bästa vän, bäst i världen. Så vi har utvecklat ett sunt tänkande tillsammans, och det är så jag vill ha det. Att man hjälps åt, från båda hållen. Nått ni undrar? eller jag ska förklara? säg bara till.

Jag och Isabella ♥




Jag och Bailyes ♥




Och här är jag




Ändrade planer...




Det var tänkt att Abba skulle komma torsdagen den 21 juli. Hem till mig, hit till Tierp. Nu är det tyvärr ändrade planer. Hon kommer inte hit på torsdag som det var planerat, då hon inte riktigt är så utbildad som dom vill att hon ska vara innan hon kommer hit. Alltså vet dom inte exakt datum nu. Vi får se när hon är redo helt enkelt. Jag tycker det här är aptråkigt då jag verkligen sätt framemot att hon skulle komma på torsdag. Men nu är det som det är och jag vet att jag kommer få henne snart i alla fall :)


Några bilder på Abba

Här är några bilder på min islandshäst Abba som kommer hit om ett tag. Jag har fått henne av min faster Annelie som har uppfödning av islandshästar. Abba håller just nu på att ridas in men är alldeles snart klar. Jag träffade henne senast i februari. Därav vinterbilderna. Så det ska bli så grymt spännande att få se hur hon ser ut nu. Hon kommer så småningom bli helt vit. Och faster har berättat att hon har blivit mycket vitare, lite smalare och fått sig lite muskler. Hon har ridits flitigt dem senaste månaderna då hon rids in. Hon kommer alltså hem till mig direkt efter inridningen. Det ska bli så himla kul att få träffa henne igen och se vad det blivit av henne på dem fem månader jag inte sätt henne. Saknar min fina tjej ♥




Horsefocus, en blogg av Evelin & Yrla

Hejsan! Vi är två tjejer på 14 år som inte har något annat än hästar i skallen. Eller jo, fast hästgalna är vi minst sagt. Yrla har en bruks nordsvensk på 12 år som heter Isabella, som tränas flitigt i dressyr. Evelin ska inom några dagar få en islandshäst vid namn Abba och hon är 5 år gammal. Det första målet för dem är att lära känna varandra, sedan får framtiden avgöra vad som komma skall.

Vi har båda ridit sedan vi var små och har nu beslutat oss för att skaffa en hästblogg tillsammans för att dela med oss av våran vardag i stallet, våra kunskaper och mycket mer.

Här är vi: Yrla & Evelin :)